Welke soorten omvormers zijn er beschikbaar?

Soorten omvormers

Er zijn momenteel drie soorten omvormers beschikbaar in de markt voor zonnepanelen systemen. Dit zijn de string-omvormers, ook wel centrale omvormer genoemd, micro-omvormers en Power Optimizers. Micro-omvormers en Power Optimizers worden vaak collectief aangeduid als “Module Level Power Electronics” (MLPE’s). String omvormers zijn veruit de meest gangbare optie wereldwijd en omvatten de overgrote meerderheid van de (wereld) omvormer markt. Echter, MLPE technologieën winnen snel aan populariteit en marktaandeel omdat de kosten in de afgelopen jaren voor deze technologie snel gedaald zijn.

String omvormers, Micro omvormers en Power Optimizers

Eén van de belangrijkste keuzes die u moet maken als u overweegt om zonnepanelen te plaatsen is de keuze voor het type omvormer. Omvormers zetten de gelijkstroom (DC) dat geproduceerd wordt door de zonnepanelen om in bruikbare wisselstroom (AC). Naast de zonnepanelen is de omvormer één van de belangrijkste componenten van een zonne-energie systeem.

Zonnepanelen omvormer

Goed om te weten

  • Omvormers zetten gelijkstroom die zonnepanelen produceren om in bruikbare wisselstroom.
  • De drie beschikbare opties voor woningeigenaren die zonnepanelen willen plaatsen zijn String-omvormers, Micro-omvormers en Power Optimizers.
  • Micro-omvormers en Power Optimizers zijn duurder dan string omvormers.
  • Micro-omvormers en Power Optimizers zijn geschikt voor installaties met schaduwwerking, plaatsing onder verschillende hellingshoeken en oriëntatie.
  • Micro-omvormers en Power Optimizers maken het mogelijk om de stroomproductie van elk afzonderlijk paneel te controleren.
  • Een systeem dat gebruik maakt van Micro-omvormers of Power Optimizers zal in vergelijking met een String-omvormer iets meer stroom produceren.

Welk type omvormer past het best in uw situatie?

Vraag snel en eenvoudig een offerte op maat voor zonnepanelen!

Hoe werkt een string omvormer

String omvormers

String omvormers zijn de meest kosteneffectieve omvormers die beschikbaar zijn in de Nederlandse markt. Over het algemeen worden deze omvormers standaard aangeboden bij het samenstellen van een offerte.

Hoe werken string-omvormers?

De zonnepanelen worden in serie aangesloten, het is mogelijk om de zonnepanelen in bijvoorbeeld twee series van 6 aan te sluiten (totaal 12 zonnepanelen). We noemen dit ook wel ‘strings’. Deze reeks zonnepanelen die in serie met elkaar verbonden zijn (strings) worden aangesloten op een string-omvormer, die door de zonnepanelen geproduceerde gelijkstroom omzetten in wisselstroom.

De string-omvormer technologie wordt al decennia lang gebruikt. Het is een technologie dat zich inmiddels heeft bewezen. Echter, het is niet geschikt voor iedere type installatie. Een zonnepanelen systeem is ‘net zo sterk als de zwakste schakel’. Een string zonnepanelen produceert alleen zoveel stroom als de minst productieve zonnepaneel. Als één of meerdere zonnepanelen gedurende een deel van de dag wordt beschaduwd, wordt het vermogen van de gehele string gereduceerd tot de zonnepanelen die beschaduwd worden. Om deze reden is de keuze voor een string-omvormer niet altijd de beste keuze.

Eén van de meest voorkomende redenen dat een zonnepaneel minder stroom produceert of helemaal geen stroom produceert is schaduw van objecten op het dak of in de omgeving.

Micro omvormers

Micro omvormers stijgen snel in populariteit, vooral bij particulieren die overwegen om zonnepanelen te kopen. Micro omvormers zijn in vergelijking met string omvormers en Power Optimizers over het algemeen duurder.

Hoe werken micro omvormers?

Micro omvormers worden afzonderlijk op elk zonnepaneel geplaatst en zetten de gelijkstroom die de zonnepanelen produceren direct om in wisselstroom, op het dak. Er wordt geen ‘centrale’ omvormer in de woning geplaatst. In sommige gevallen zijn de micro-omvormers geïntegreerd in het zonnepaneel, maar meestal worden ze achteraf aangebracht op het montagesysteem van de zonnepanelen.

Eén van de voornaamste voordelen van micro-omvormers is dat ze de negatieve effecten van gedeeltelijke of volledige schaduw afschermen. Omdat de omzetting van DC naar AC stroom bij elk afzonderlijk paneel plaatsvindt is er geen ‘knelpunt’ wanneer de productie van een paneel afneemt. Daarnaast is het mogelijk om met micro-omvormers de prestaties per paneel te controleren.

hoe werken power optimizers
hoe werken power optimizers

Power Optimizers

Power Optimizers bieden veel van dezelfde voordelen als micro-omvormers, maar zijn wel goedkoper. Power Optimizers worden vaak beschouwd als een compromis tussen de duurdere micro-omvormers en de standaard string omvormer.

Hoe werken Power Optimizers?

Net zoals micro-omvormers worden de Power Optimizers per paneel gemonteerd achter het zonnepaneel. In plaats van de DC stroom om te zetten in AC stroom zorgt de Power Optimizer voor het optimaliseren van het geproduceerde DC stroom, dat vervolgens wordt omgezet door een ‘centrale’omvormer. Deze aanpak resulteert in een hogere systeem efficiëntie.

Net als micro-omvormers verminderen de Power Optimizers het negatief effect van schaduwvorming en bieden ook de mogelijkheid om het vermogen per paneel te controleren. Systemen die uitgevoerd worden met Power Optimizers zijn in de regel goedkoper dan systemen die uitgevoerd worden met micro-omvormers.

keyboard_arrow_up